Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι οικονομικές «νάρκες»... είναι διάσπαρτες παντού!


Της Ζέζας Ζήκου
Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και τα ρίσκα της κυβέρνησης Παπαδήμου μεγάλα. Εάν η χώρα τα καταφέρει, το έπαθλο θα είναι η παραμονή της στο ευρώ. Εάν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την άτακτη και καταστροφική χρεοκοπία. Αλλά ακόμη και αν το διαβόητο PSI εξελιχθεί ομαλά, τα επόμενα βήματα είναι δύσκολα και επώδυνα για τους περισσότερους πολίτες. Οι δανειστές μας ζητούν νέο Μνημόνιο με ξεκάθαρες δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν απολύσεις σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπάρχει και η τεράστια μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 και των λοιπών του 2012, και πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα. Με ποιον τρόπο; Ουδείς γνωρίζει.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται την τρέχουσα περίοδο με την τρόικα, αφορά τις αποκλίσεις του 2011- 2012, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ύψους έως το 2% του ΑΕΠ (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Τα μέτρα αυτά, που θα αποτελούν το προμνημόνιο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα φτάσει το 70%(!) επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες. Πρόκειται για ένα πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» από αυτά που έχουν συμφωνηθεί... που ανατρέπει τα πάντα και οδηγεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι για το εάν θα υπαχθούν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την Τράπεζα. Ωστόσο, το μείζον αυτό θέμα θα κριθεί πρωτίστως από τις διαπραγματεύσεις του κ. Παπαδήμου για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, όπως έχω ήδη επισημάνει την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπαδήμος έχει υπάρξει αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και θα κριθεί απ’ το αποτέλεσμα αυτό.
Οι Ελληνες με τρόμο βλέπουν πως η κρατική χρεοκοπία διαλύει με ισχυρούς ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Η καταστροφή από μια επερχόμενη κρίση συχνά έρχεται πολύ αργά. Πρόκειται για αξίωμα, κάτι σαν «βρώμικο» μυστικό, της οικονομικής πολιτικής. Αυτοί που τη χαράζουν και είναι υπεύθυνοι για την πορεία της οικονομίας, αργούν να αντιληφθούν(;) τις συνέπειες που εκκολάπτει η διάλυση του ιστού της χώρας. Επειτα αργούν να αντιδράσουν. Το εξοργιστικό είναι ότι ενώ οι κοινοί θνητοί έχουν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των κινδύνων, πολύ προτού αυτά γίνουν αντιληπτά(;) στους φωστήρες των υπουργείων Οικονομικών και των τραπεζιτών, εν τούτοις αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.Η οικονομία μπορεί να είναι παγκοσμιοποιημένη, αλλά η πολιτική παραμένει τοπική υπόθεση. Αλλά ούτε και αυτή η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο ούτε και χρήματα. Το Δημόσιο είναι σαν ζόμπι που έχει βγει στους δρόμους και ζητάει να ρουφήξει το αίμα των ζωντανών. Οπως και τα ομόλογα του Δημοσίου που ρουφάνε το αίμα των τραπεζών και των καταθετών. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απέτυχαν ώς τώρα να αναδιαρθρώσουν σωτήρια και αποτελεσματικά το ελληνικό χρέος και η χώρα συνεχίζει να μην έχει ουσιαστική ευκαιρία ανάκαμψης. Συγχρόνως ένας «υπερ-μηχανισμός» διάσωσης του ευρώ με πόρους 1.500 δισ. ευρώ σχεδιάζεται σε στενό κύκλο αξιωματούχων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστική είδηση που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα των γερμανικών Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, πρόκειται για τον συνδυασμό τριών μηχανισμών διάσωσης, το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη σχεδιαστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ύψος του αποθεματικού διέρρευσε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, έπειτα από σχετική συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η εφημερίδα επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, γεγονός που θεωρείται λογικό, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η συναίνεση των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου