Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ ομολογεί το έγκλημα: «Λάθος» το μνημόνιο και το PSI

Το ΔΝΤ ομολογεί το έγκλημα: «Λάθος» το μνημόνιο και το PSI :: left.grΑυτοκριτική για το ΔΝΤ που ομολογεί ότι «υποτίμησε τις επιπτώσεις της σκληρής λιτότητας και εκτίμησε λάθος την πορεία του χρέους»



Εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που αναπαρήχθη από πλειάδα ξένων ΜΜΕ, εκθέτει την τρόικα και τους εγχώριους στυλοβάτες των μνημονίων καθώς αναγνωρίζει ότι η σκληρή λιτότητα έπνιξε την Ελλάδα εν γνώσει των ιθυνόντων ΕΕ και ΔΝΤ. Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι με την παραδοχή του λάθους από πλευράς ΔΝΤ  δικαιώνεται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα: 


Αλέξης Τσίπρας: Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει παραδοχές που διαψεύδουν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις








Δημόσια αυτοκριτική ετοιμάζεται να κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
παραδεχόμενο ότι έκανε «σημαντικά λάθη» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο «Dow Jones Newswires». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται «άκρως εμπιστευτικό» έγγραφο του Ταμείου, το οποίο «διέρρευσε» στη Wall Street Journal, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η συνταγή λιτότητας και θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπληξε την Ελλάδα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η αντίδραση στην ελληνική κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η «Αυγή», οι αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική «διάσωση» ήταν τόσο μεγάλες που τα στελέχη του ΔΝΤ αδυνατούσαν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (παρά τις δημόσιες δηλώσεις των Λαγκάρντ και σία περί του αντιθέτου). Στην έκεθση του ΔΝΤ υπάρχει η κυνική ομολογία ότι το μεγαλύτερο όφελος από τη «διάσωση» του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα αλλά ηευρωζώνη που «αγόρασε» χρόνο προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.




Όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, «η έκθεση περιλαμβάνει δύο σαφή μηνύματα. Μήνυμα Πρώτο: Τα θαλασσώσαμε (αυτό είναι ευρέως αποδεκτό έξω από το ΔΝΤ, αλλά η αποδοχή είναι αναζωογονητική επίσης). Μήνυμα Δεύτερο: Είναι αδύνατον να ασχοληθείς με τις χώρες της Ευρωζώνης και είναι πραγματικά δικό τους σφάλμα.
Πράγματι, το ΔΝΤ ασκεί κριτική στην Κομισιόν σημειώνοντας ότι «εστίαζε περισσότερο στη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ παρά στις επιπτώσεις στην ανάπτυξη».  Μάλιστα, οι στόχοι και οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίπτωση της Ελλάδας δεν αναθεωρήθηκαν παρ' ότι «κανένα από τα μέλη της τρόικας δε φαινόταν να θεωρεί τη συμφωνία ιδανική».

Η ομολογία περί μη βιωσιμότητας του χρέους επιβεβαιώνει τον κίνδυνο νέας δανειοδότησης και, ως εκ τούτου, λήψης νέων δυσβάσταχτων μέτρων, δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιμένει στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και προβλέπει «χρηματοδοτικό κενό» 6,5 δισ. για τι διετία 2014 - 2015. Όπως επισημαίνει ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, «το ΔΝΤ επιδεικνύοντας τη συνήθη ιδεοληπτική εμμονή και τις πραγματικές προθέσεις των μνημονίων, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε "λανθασμένα δεδομένα"».


Γ. Μηλιός: Η έκθεση του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο

«Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ και η διαρροή εσωτερικού εγγράφου του προς διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτει την πραγματικότητα και τους κρυφούς σχεδιασμούς που υπόκρυπταν τα μνημόνια της «σωτηρίας», ενώ ισοπεδώνει την πρόσφατη επικοινωνιακή κυβερνητική εκστρατεία του success story, καθώς ουσιαστικά ομολογείται η αποτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα ομολογείται ότι υπήρχε αναγκαιότητα μείωσης του χρέους από το 2010, ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του PSI του Μαρτίου του 2012, και η πλήρης αποτυχία των προβλέψεων για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Κυρίως όμως αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά τα βασικά σημεία της Έκθεσης διαπιστώνεται η μη βιωσιμότητα του χρέους και για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δις ευρώ για το 2014 (11,1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2016!) και τίθεται προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου 2013 για τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπισή του!

Επίσης γίνεται λόγος για είσοδο ιδιωτών στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ εμμέσως θίγεται το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών κατοικιών, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και προθέσεις που αποκαλύφθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα εντός του Κοινοβουλίου.
Το ΔΝΤ επιδεικνύοντας τη συνήθη ιδεοληπτική εμμονή και τις πραγματικές προθέσεις των μνημονίων καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το σημερινό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι στηρίζεται σε «λανθασμένα δεδομένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από το 2010 είχε τονίσει με σαφήνεια και επιμονή ότι ο ακολουθούμενος δρόμος θα ήταν αδιέξοδος και καταστροφικός για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Από πολύ νωρίς είχε προτείνει την αναγκαιότητα δραστικής μείωσης του χρέους και αντικατάστασης των μνημονίων από ένα πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης με γνώμονα τις κοιβνωνικές ανάγκες.

Η ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, της μετανάστευσης των νέων, της ανθρωπιστικής κρίσης είναι όμως πολύ πιο σημαντικά ζητήματα από την πικρή δικαίωση των αρχικών προβλέψεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Σήμερα η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής αποτελεί μονόδρομο για την άμεση διακοπή της κατηφορικής πορείας της κοινωνίας και της χώρας. Μοναδική λύση αποτελεί ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς που άμεσα θα προχωρήσει στην κατάργηση του μνημονίου της καταστροφής, για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».


Π. Κουρουμπλής: Το έγκλημα αποδεικνύεται σχεδιασμένο

Τον Οκτώβριο του 2012 αποκαλύφθηκε το καταστροφικό λάθος στην εκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, όταν το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η επίπτωση των περικοπών στο ΑΕΠ είναι τριπλάσια από αυτήν που υπολόγιζε. Τον περασμένο Απρίλιο δημοσιεύθηκε η μελέτη τού ΜΙΤ που αποδομούσε την έκθεση Ράινχαρντ-Ρογκόφ, την οποία επικαλούνταν ως κορυφαίο επιστημονικό τεκμήριο οι υποστηρικτές της άποψης ότι η λιτότητα είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη.

Σήμερα, με τη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου τού ΔΝΤ στην εφημερίδα «Wall Street Journal», αποδεικνύεται ότι η τρόικα επιβάλλει στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο γνωρίζει ότι είναι λανθασμένο, ανεδαφικό και αναποτελεσματικό. Εκτός της παραδοχής ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας, ομολογείται ότι στόχος του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν να σωθεί η Ελλάδα, αλλά να αποτραπεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη. Επίσης ομολογείται ότι η μεγάλη καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους, που επίμονα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την απαρχή της κρίσης, τελικά κόστισε ακριβά στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η τρόικα έχει αποδεδειγμένα πλέον επιδείξει ανικανότητα, ατολμία, υποκρισία και υστεροβουλία. Το ίδιο και οι ελληνικές κυβερνήσεις που την ανέχθηκαν και συνεχίζουν να την ανέχονται. Τελικά αποδεικνύεται ότι το μνημονιακό πρόγραμμα δεν έχει απλώς λάθη, είναι το ίδιο ένα ολέθριο λάθος, το αποτέλεσμα του οποίου είναι η κοινωνική εξαθλίωση, ο εκφυλισμός της δημοκρατίας και η υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας. Θα υπάρξει πατριωτική απάντηση;


Κομισιόν: «Διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ - Μιλά για έκθεση «υπαλλήλων» του Ταμείου

Την κάθετη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν. Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διαφωνεί σε δύο βασικά σημεία: Τόνισε ότι πρώτον, η Επιτροπή διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν επιθυμητή. Όπως υποστήριξε ο Σ. Ο' Κόνορ, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Πηγές: «Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών», skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου