Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Eυρωπαϊκό «success story»: Ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη

Το «success story» σε εξέλιξη: Νέα άνοδος της ανεργίας τον Απρίλιο ...Έφτασε το 12,1% το Μάιο, στα 19 εκατομμύρια οι άνεργοι

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο δείκτης ανεργίας το Μάιο έφτασε στο 12,1%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό για την ευρωζώνη. Οι χώρες του Νότου έχουν τα θλιβερά πρωτεία με την Ελλάδα  να παραμένει πρώτη στην ανεργία των νεών με ποσοστό που αγγίζει το 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2013.




  Η χώρα μας συγκαταλέγεται, μαζί με την Κύπρο και τη Σλοβενία, στις χώρες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά ανεργίας την τελευταία περίοδο (ναι, αυτή του περίφημου «success story»). Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από 22,2% σε 26,8% μεταξύ Μαρτίου 2012 και 2013 (και στην Κύπρο από 11,4% σε 16,3% το ίδιο διάστημα).

Η Ισπανία πέρασε στην πρώτη θέση της ανεργίας με 26,9% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία με 17,6% (και 42,1% στους νέους). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στην Αυστρία (4,7%), ακολουθούμενη από την Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%). Ο Ευρωπαϊκός Βορράς καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις και στο μέτωπο της ανεργίας των νέων, καθώς το χαμηλότερο ποσοστό κατά τον Μάιο παρατηρήθηκε στην Γερμανία (7,6%), δεύτερη κατατάχθηκε η Αυστρία (8,7%), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ολλανδία (10,6%). Συνολικά οι άνεργοι στην ΕΕ των 27 ανέροχνται σε 26,5 εκατομμύρια εκ των οποίων 19 στην ευρωζώνη.  Συνολικά στην ΕΕ, η ανεργία αυξήθηκε στο 10,9% με τις τρεις Βαλτικές χώρες (Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία) να καταγράφουν μείωση.




Τον Μάιο του 2013 οι άνεργοι κάτω των 25 ετών ανέρχονταν σε 5.500.000, εκ των οποίων 3.531.000 στην ευρωζώνη. Είναι εμφανές ότι οι «ασπιρίνες» των 6 δις που αποφάσισε μετά από τρία χρόνια αδράνειας η ηγεσία της ΕΕ είναι απολύτως ανεπαρκείς και δεν αναμένεται να περιορίσουν παρά ελάχιστα την ανεργία που μαστίζει τους νέους της Ευρώπης. Στη χώρα μας, όπου το 59,2%% των νέων είναι άνεργοι, αναλογούν μόλις 180 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Δ. Στρατούλης, υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τα θέματα Εργασίας, «η πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων είναι εξευτελιστική», συνιστά «αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και αποδομεί πλήρως την επιχειρούμενη από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ωραιοποίηση της πραγματικότητας».

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου