Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μνήμες από την οικονομική κρίση της Αργεντινής



Η Καρίνα Ετσεγκαράι, δημοσιογράφος, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την 3η Δεκεμβρίου του 2001: ήταν η μέρα που αυτή και η οικογένειά της πήγαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα στο Μπουένος Άιρες, μόνο και μόνο για να δουν τις ελπίδες τους για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας να εξαφανίζονται χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.
Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα κατά το οποίο οι αναλήψεις από τις τράπεζες ή οι μεταφορές από λογαριασμούς προς άλλους περιορίζονταν στο ποσό των 250 δολαρίων την εβδομάδα- με στόχο να εμποδίσει φαινόμενα πανικού με μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας.
Με μία κίνηση, η Ετσεγκαράι και εκατομμύρια άλλοι Αργεντινοί πολίτες έχασαν τη δυνατότητα πρόσβασης στις οικονομίες τους. Μακρές «ουρές» σχηματίστηκαν σε τράπεζες σε όλη την Αργεντινή, καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του τα λεφτά του. Επικράτησε σύγχυση, η οποία δεν άργησε να μετατραπεί σε οργή. «Ήταν κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Δεν ήξερες τι να κάνεις ή πού να πας να ζητήσεις τα χρήματα που είχες αποταμιεύσει, επειδή όλες οι τράπεζες ήταν κλειστές. Χτυπούσες την πόρτα και κανείς δεν απαντούσε» θυμάται.
Το διάταγμα, γνωστό ως «corralito» (φράχτης) προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις που το αποτέλεσμα ήταν η πτώση της κυβέρνησης. Εξεγέρσεις και λεηλασίες ξέσπασαν στις μεγάλες πόλεις. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά τα πράγματα επιδεινώθηκαν, με 40 νεκρούς στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ως τις 20 Δεκεμβρίου.
«Φτάνουμε στη 10η επέτειο. Σκέφτομαι εκείνες τις στιγμές έντασης, αβεβαιότητας και λύπης» λέει η Ετσεγκαράι, συμπληρώνοντας ότι έπρεπε να συνεχίσεις τη ζωή σου μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. «Πήγαινες να αγοράσεις φαγητό για τα παιδιά σου και έβλεπες ότι το σουπερμάρκετ είχε λεηλατηθεί. Πολλοί επηρεάστηκαν, όπως αυτοί στους οποίους έγινε έξωση από τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις υποθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου