Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κύπρος: Αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων από τα νέα μέτρα



 Κινητοποιήσεις φέρνουν τα μέτρα για την οικονομία, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και κόμματα.

Αντιδράσεις και ίσως κινητοποιήσεις εκ μέρους των συνδικάτων προκαλούν τα μέτρα στην οικονομία, που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με τα κόμματα.
Μετά την Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) που ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, τώρα εναρμονίζονται και οι άλλες συντεχνίες στην ίδια γραμμή.
Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν σήμερα χωριστές συνδικαλιστικές συσκέψεις των ΣΕΚ, δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και Παγκύπριας Οοσπονδίας Εργατών (ΠΕΟ), που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Το ενδεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων ανησυχεί την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, που έσπευσε να επικαλεστεί την υπευθυνότητα και σοβαρότητα των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δραματικότητα της κατάστασης της οικονομίας και τη στενότητα χρόνου που επέβαλε τη λήψη μέτρων.
Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε δύο διαβεβαιώσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Πρώτον, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει ξανά τη συνεισφορά των εργαζομένων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Δεύτερον, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Πρόκειται για ένα μείζον αίτημα των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μάλιστα, ο Κ.Καζαμίας εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει με το «name and shame» όσων φοροδιαφεύγουν.
Βασική διαφωνία της ΣΕΚ είναι ότι τα μέτρα, δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου και πως ουσιαστικά αυτά θα πλήξουν σημαντικά τους εργαζόμενους. Ο γγ της οργάνωσης, Νίκος Μωϋσέως, τόνισε πως «αντί διαλόγου ο υπουργός επανήλθε με πακέτο μέτρων, τα οποία πλήττουν τους εργαζόμενους και ουσιαστικά μας είπε πάρτε το ή απορρίψτε το» .
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/12/2011_417386

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου