Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Καταργούν ουσιαστικά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Καταργούν ουσιαστικά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων καταργείται ουσιαστικά στην πράξη καθώς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται ουσιαστικά στα όρια της πτώχευσης. Στην καλύτερη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, όποιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται από εδώ και πέρα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 8 χρόνια για να λάβει εφάπαξ και μάλιστα μειωμένο.
Το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για χρήματα τα οποία έχουν παρακρατηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και θεωρητικά είναι εγγυημένα από το κράτος, προφανώς δεν έχει καμία αξία στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου. Επίσης, το γεγονός ότι το εφάπαξ ουσιαστικά δεν αποτελεί το είδος της αντιπαροχής για το οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα από τους κυβερνώντες ή τους συνδικαλιστές ούτως ώστε να σταματήσουν οι κρατήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων για το σκοπό αυτό.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε και στην εφημερίδα «Ημερησία» ο γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ και αντιπρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Νίκος Καλάκος, όποιος συνταξιοδοτείται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να περιμένει την καταβολή του εφάπαξ το 2020.
Στο Ταμείο αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 60.000 αιτήσεις για την ικανοποίηση των οποίων απαιτούνται 2,3 δισ. Ευρώ μετά και τις μειώσεις των ποσών (κατά 15% για όσους αποχώρησαν μέσα στο 2010 και κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2011) που έχουν κατεβάσει το σύνολο του ποσού στα 38.000 από 44.000 ευρώ που ήταν.
Τα χρήματά αυτά δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καταβάλλουν πρόσθετη εισφορά της τάξης του 1% επί του μισθού τους στο ΤΠΔΥ.
Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο προγραμματίζει να πληρώσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 το εφάπαξ σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί το Δεκέμβριο του 2009 και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση για το πότε και πως θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου