Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωσε προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη



Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη την Τρίτη και προειδοποίησε ότι τα χρεωστικά προβλήματα των πλούσιων χωρών μπορεί ακόμη να προκαλέσουν μια κρίση που θα ξεπεράσει αυτή του 2008.
Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την ύπαρξη αδυναμίας ανά τον κόσμο, το παγκόσμιο πιστωτικό ίδρυμα εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 2,5% το 2012 και 3,1% το 2013, εκτίμηση η οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη της τάξης του 3,6% και για τα δύο έτη.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη φάση που χαρακτηρίζεται από σημαντικούς αρνητικούς κινδύνους και ευπάθεια», αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Παρά το γεγονός ότι ο χρηματοοικονομικός αναβρασμός φαίνεται να έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή, «ο κίνδυνος ενός κατά πολύ ευρύτερου ‘παγώματος’ των κεφαλαιουχικών αγορών και μια παγκόσμια κρίση παρόμοια σε μέγεθος με την κρίση των (Αδελφών) Λίμαν είναι ακόμη υπαρκτός», προστίθεται.
Οι χώρες ψηλού εισοδήματος δεν μπορούν να βασιστούν στη θέληση των αγορών να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά και το χρέος τους που ωριμάζει, προειδοποιεί η έκθεση.
Αν συναντήσουν την άρνηση των αγορών, τότε μια κατά πολύ ευρύτερη χρηματοοικονομική κρίση μπορεί να επικρατήσει σε ιδιωτικές τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
«Ο κόσμος μπορεί να βρεθεί σε μια ύφεση του ίδιου ή ακόμη και μεγαλύτερου μεγέθους μα αυτή του 2008/09», αναφέρεται.
Εχοντας καταφέρει να επανέλθουν μόνο μερικώς από την παγκόσμια ύφεση και οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται στήριξη για να αντέξουν την αναμενόμενη επιβράδυνση, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης», οι χώρες θα αναγκαστούν να περικόψουν δαπάνες, κάτι που θα εντείνει τον αρνητικό κύκλο περισσότερο.
Η Τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το 2011.
Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη σε αρκετές μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικότερα στη Βραζιλία και την Ινδία, έχει επιβραδυνθεί εν μέρει λόγω εγχώριων αυστηρών πολιτικών.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζεται να επανεξετάσουν τα τρωτά τους σημεία και να προετοιμαστούν για περαιτέρω ‘ταρακουνήματα’ όσο υπάρχει ακόμα χρόνος», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Justin Lin.
Η ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών επανεκτιμήθηκε προς τα κάτω σε 5,4% το 2012 από 6,2% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Προοπτικών Ανάπτυξης της Τράπεζας Hans Timmer είπε ότι η αβεβαιότητα μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές.
«Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο, γιατί στο τέλος της ημέρας, προς το παρόν η επένδυση στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι αυτό που ωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη», ανέφερε σε δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, οι χώρες ψηλού εισοδήματος αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 1,4% φέτος, επιβαρυνόμενες από μια συρρίκνωση της τάξης του 0,3% στην ευρωζώνη των 17 κρατών μελών.
Το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται επίσης απότομα με την εκτίμηση για ανάπτυξή του να βρίσκεται μόλις στο 4,7% για το 2012 σε σύγκριση με την εκτίμηση της τάξης του 6,6% για το 2011.
Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι ακόμη και η επίτευξη αυτών των κατά πολύ πιο χαμηλών αποτελεσμάτων είναι «πολύ αβέβαιη», λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους.«Η αρνητική στροφή στην Ευρώπη και η πιο αδύναμη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες εγείρει τον κίνδυνο ότι οι δύο αυτές εξελίξεις θα ενισχύσουν η μία την άλλη, καταλήγοντας έτσι σε ένα ακόμη πιο αδύναμο αποτέλεσμα», αναφέρεται στην έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου