Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, λέει η ISDAΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αρνητική ήταν, την Πέμπτη, η απάντηση της Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στα δύο ερωτήματα που είχαν τεθεί για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το πρώτο ερώτημα έθετε το ζήτημα της ρήτρας συλλογικής δράσης και αν η αναδρομική εισαγωγή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνιστά πιστωτικό γεγονός (Restructuring Credit Event).

Η απάντηση ήταν αρνητική. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Σε αυτό το ερώτημα γινόταν αναφορά και στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ (ύψους 56,5 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα πριν την εισαγωγή της νομοθεσίας για τις ρήτρες (CACs).

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το «κούρεμα», ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΤΕπ είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε το αν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους (το PSI) συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Και εδώ η απάντηση ήταν αρνητική και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ISDA σημειώνει ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα «ακόμη εξελίσσεται» και ότι η σημερινή απόφαση δεν επηρεάζει το δικαίωμα των παραγόντων της αγοράς να θέσουν νέα ερωτήματα σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους, ούτε εκφράζει τη θέση της Ένωσης για το αν μπορεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία να συμβεί πιστωτικό γεγονός, καθώς νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως είναι γνωστό, η ISDA είχε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι η «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων στο πλαίσιο του PSI δεν συνιστά credit event, ενώ παρόμοια θέση είχε και στο θέμα της εισαγωγής της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, για να διασφαλίσει υψηλό (100% ουσιαστικά) ποσοστό συμμετοχής στο PSI, τότε θεωρείται δεδομένο ότι η ISDA θα αποφασίσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός.

Κρίσιμες ημερομηνίες απ' αυτή τηνάποψη είναι η 9η και η 12η Μαρτίου, καθώς οι προσφορές για την ανταλλαγή των ομολόγων, στο πλαίσιο του PSI, θα κλείσουν στις 8 Μαρτίου και θα εκκαθαριστούν μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Έτσι, κυβέρνηση και τρόικα θα γνωρίζουν το ποσοστό της συμμετοχής και θα κρίνουν να θα πρπέπει να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες (κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο).

Σε αυτή την περίπτωση, θα υποβληθεί εκ νέου ερώτημα στην ISDA και τότε η απόφαση θα είναι θετική.

Γιώργος Κωστούλας
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου