Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα συμφώνησαν σε αλληλοϋποστήριξη των κρατικών τους ομολόγων
Της Ζωρζετ Ζολωτα
Υψηλόβαθμοι οικονομικοί αξιωματούχοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκαν χθες για την ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα, συνολικής αξίας 15 τρισ. δολαρίων ή 11,4 τρισ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει μια σταδιακή αλλαγή των ισορροπιών μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, όταν το έδαφος είναι ιδιαίτερα ασταθές για την ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία.
Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει μια σταδιακή αλλαγή των ισορροπιών μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, όταν το έδαφος είναι ιδιαίτερα ασταθές για την ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία.
Η αλληλοστήριξη των ασιατικών αυτών χωρών υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι σημαδιακή. Υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης χρέους από την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ακόμη και στην παγκόσμια οικονομία. Η χρηματοοικονομική κρίση του 1997-98 και οι επιπτώσεις στην Ασία παροτρύνουν τις ισχυρές οικονομίες της Ασίας να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους. Μόλις τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ κατάφερε να συγκεντρώσει 430 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, κεφάλαια που προήλθαν, κυρίως, από την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, παρά τους ενδοιασμούς των κυβερνήσεών τους.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας που ολοκληρώθηκε χθες στη Μανίλα, οι υψηλοί αξιωματούχοι των τριών χωρών έθεσαν, επίσης, ως στόχο τη θωράκιση των χρηματοοικονομικών αγορών τους από εξωτερικές κρίσεις. Χαρακτηριστικά, στο κοινό ανακοινωθέν τους αναφέρονται τα εξής: «Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τις επενδύσεις των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος σε κρατικά ομόλογα (των εταίρων μας), να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, μαζί με μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, και έτσι να εμβαθύνουμε τις οικονομικές σχέσεις των τριών χωρών». Μέχρι σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στα αμερικανικά ομόλογα. Παράλληλα, η Ιαπωνία έχει θωρακίσει τα ομόλογά της από εξωτερικές πιέσεις, επειδή διατηρούνται ως επί το πλείστον στα χαρτοφυλάκια εγχώριων τραπεζών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, δήλωσε ότι τα επίπεδα χρέους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη μοίρα από εκείνα της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο κ. Μπλανσάρντ είπε ότι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κινείται σήμερα μεταξύ του 60% με 100%, όταν μακροπρόθεσμα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί στο 40%.
Οι αγορές έχουν προς το παρόν θέσει στο στόχαστρο κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, με τους επενδυτές να αμφισβητούν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν με επιτυχία αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Χθες, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει 2,52 δισ. ευρώ σε χθεσινή δημοπρασία ομολόγων αλλά με υψηλό επιτόκιο. Οι επενδυτές ζήτησαν απόδοση 4,037% για τα τριετή ομόλογα, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Μάρτιο, το επιτόκιο είχε περιοριστεί στο 2,617%. Πιο αισιόδοξη ήταν η εικόνα της αγοράς γαλλικών ομολόγων στην τελευταία δημοπρασία πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αυτή την Κυριακή. Το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε 3,32 δισ. ευρώ με την έκδοση 10ετών ομολόγων και επιτόκιο 2,96%, δηλαδή λίγο χαμηλότερο από το 2,98% σε αντίστοιχη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου