Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ετοιμάζονται τσουχτερές ανατιμήσεις και στα τιμολόγια ΕΥΔΑΠ


Την επόμενη περίοδο αναμένεται μπαράζ ανατιμήσεων στα τιμολόγια των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Αυτό προβλέπει η πολιτική των Μνημονίων και στην κατεύθυνση αυτή ήδη ετοιμάζονται οι ανατιμήσεις αυτές.

 

Διαβάσαμε τελευταία για τις υπέρογκες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ, όπως έχει ήδη γραφεί, αναμένονται ανατιμήσεις και στους συγκοινωνιακούς φορείς. Επίσης με βάση έγκυρες πληροφορίες μας οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ σχεδιάζουν παρόμοιες τσουχτερές ανατιμήσεις για τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, λόγω της διασύνδεσης της ΕΥΔΑΠ με όλους σχεδόν τους δήμους του λεκανοπέδιου, σε όλα γενικά τα νοικοκυριά του λεκανοπεδίου.

Όπως πληροφορούμαστε, η ΕΥΔΑΠ προωθεί τιμολόγια απλά και ορθολογικά, όμως η απλή αυτή τιμολόγηση που σχεδιάζεται θα έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν τους πλούσιους και επιβαρύνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θα είναι τιμολόγιο ευνοϊκό για τους πλούσιους και βαρύ και ασήκωτο, κοινωνικά άδικο για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Τι μας λέει ακριβώς το σχέδιο για τα νέα τιμολόγια που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.

1. Ότι η τιμολογιακή πολιτική θα αποβλέπει στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους, των επενδυτικών αναγκών αλλά και την εξασφάλιση σημαντικής κερδοφορίας.

Επιδίωξη δηλαδή θα είναι η μέγιστη δυνατή κερδοφορία για την ικανοποίηση των μετόχων και βεβαίως για να γίνει η ΕΥΔΑΠ όσο γίνεται πιο ελκυστική στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της

2. Ανακαθορισμός παγίου. Με δεδομένο ότι όντως έως σήμερα το πάγιο συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα, η κατεύθυνση είναι να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να καλύπτει σημαντικό μέρος του κόστους.

3. Αναπροσαρμογή τιμολογίων στα διάφορα κλιμάκια κατανάλωσης και χρέωσης.

Εδώ αναδεικνύεται η ταξική κατεύθυνση αναπροσαρμογής των τιμολογίων, όπου ο προσανατολισμός δεν είναι, όπως συνήθως λέγεται στη λογική της «προοδευτικότητας» των χρεώσεων των διαφόρων κλιμακίων, αλλά η αναστροφή της. Δηλαδή προτείνεται, με τη λογική ότι στα ανώτερα κλιμάκια έχουμε λίγες καταναλώσεις, να ευνοηθούν οι πιο πλούσιοι και να κατευθυνθούν οι χρεώσεις των κλιμακίων 4 και 5, των πιο μεγάλων δηλαδή καταναλώσεων, στο φτηνότερο τιμολόγιο του 3ου κλιμακίου.

Αντίθετα για τα δύο πρώτα κλιμάκια, όπου συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, η κατεύθυνση που δίνεται είναι να υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις.

Δηλαδή, συνολικά, οι χαμηλές καταναλώσεις, τα φτωχότερα νοικοκυριά να πληρώσουν «τη νύφη», ώστε μαζί με την αύξηση και των παγίων, που επίσης επιβαρύνουν τα φτωχότερα αυτά κοινωνικά στρώματα, να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρους του κόστους και να αποδώσουν κέρδη.

Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, ασφαλώς σε πλήρη συνεννόηση με την μνημονιακή κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας, σχεδιάζει μια άδικη τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των φτωχότερων νοικοκυριών. Η πάγια χρέωση είναι οριζόντια χρέωση που επιβάλλεται σε όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης και, όπως είναι ευνόητο, επιβαρύνει άνισα και περισσότερο τις χαμηλότερες καταναλώσεις , δηλαδή τα φτωχότερα νοικοκυριά, που ασφαλώς δεν έχουν πισίνες και ασφαλώς κάνουν οικονομία στην κατανάλωση του νερού.

Η πολιτική αυτή συμβαδίζει με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί την εγκληματική ιδιωτικοποίηση στρατηγικών καθώς και κοινωφελών δημόσιων φορέων με πλήρη εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Όμως, ο λαός έχει γονατίσει με τα νέα μέτρα που παίρνονται σχεδόν καθημερινά και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τη σταματήσουμε.

Για αυτό απαιτείται εδώ και τώρα μια πλατιά συμμαχία των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, των εργατικών σωματείων, των καταναλωτικών οργανώσεων, όλης της κοινωνίας για να μπει φρένο σε αυτή την πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για μια φιλολαϊκή κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και της ανάπτυξης.


Του Νίκου Γεωργακάκη 
Πηγή: Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου