Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ουραγοί της Ευρώπης στα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος


Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, ιδίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, αποκαλύπτουν οι συγκρίσεις των στοιχείων για τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας με την ευρωζώνη και τις χώρες του ΟΟΣΑ.


 Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα είναι περίπου τα μισά από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης.



 Για την ακρίβεια φτάνουν μόλις το 4,3% του ΑΕΠ, όταν στην ευρωζώνη είναι 8,7% του ΑΕΠ και στην ΕΕ των 27 είναι 9,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση του 2010.
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ιδιαιτέρως χαμηλά εισοδήματα, καθώς η φοροδιαφυγή στον χώρο τους οργιάζει.

Αντίθετα, στους έμμεσους φόρους η Ελλάδα κινείται λίγο πάνω από τον μέσο όρο. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από έμμεσους φόρους αντιπροσωπεύουν το 12,1% του ΑΕΠ της, όταν στην ευρωζώνη είναι 10,9% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 είναι 11,2%. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά περίπου 20% των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού φτάνουν το 20,1% του ΑΕΠ, έναντι 24,6% στην ευρωζώνη και 25,7% στην ΕΕ των 27.

Χαμηλά είναι και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεύουν το 10,9% του ΑΕΠ έναντι 14,3% στην ευρωζώνη και 12,7% στην ΕΕ των 27.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να συλλάβει ένα μέρος της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε, αλλά η κυρίως μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα δοθεί με το επόμενο νομοσχέδιο, που είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί τον Απρίλιο. Πάντως, η τρόικα με απανωτές εκθέσεις της εκφράζει την απογοήτευσή της για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η τελευταία τέτοια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα αναφέρει ότι από τους 1.300 ελέγχους που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του χρόνου σε φορολογουμένους υψηλού πλούτου, είχαν γίνει μόνο 440 έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, από τα 2 δισ. ευρώ που πρέπει να έχουν εισπραχθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου από οφειλές προ του 2012, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τελικά μόνο 1,1 δισ. ευρώ.
Σε άλλη έκθεσή της (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ», 22/12/2012) η τρόικα ανέφερε ότι αντί του στόχου των 300 εφοριακών που θα έπρεπε να ελεγχθούν φέτος, οι έλεγχοι θα περιοριστούν στους 50. Ανέφερε επίσης ότι μόνο το 1% των προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και 

Στοιχείων που επιβάλλεται, τελικά εισπράττεται.

Η τρόικα καλεί την κυβέρνηση το 2013 να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι, ενώ εισηγείται να δοθεί ακόμη και η δυνατότητα χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών.

Οι μισθωτοί. Για τους μισθωτούς, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η φορολογική τους επιβάρυνση το 2010 ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των συγκεκριμένων χωρών. Παντρεμένος με δύο παιδιά και μέσο εισόδημα, καταβάλλει το 5,3% του εισοδήματός του στην Εφορία, ενώ στον ΟΟΣΑ το 9%. Η εικόνα όμως διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλλά και με τη δραστική μείωση - και στο εξής κατάργηση - του αφορολόγητου ορίου. Τώρα, ο υψηλός συντελεστής, μαζί με την έκτακτη εισφορά, φτάνει το 49%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση  είναι μόλις 38,5%.



Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου