Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τους διαψεύδουν οι αριθμοί - Άλλα 3 δισ. ύφεση φέρνει το Μνημόνιο 3



Βάθεμα της ύφεσης πέρα από κάθε πρόβλεψη της κυβέρνησης θα προκαλέσουν τα μέτρα του Μνημονίου 3 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.
Τα αποτελέσματα του Μνημονίου 3 αρχίζουν να νιώθουν οι πολίτες μέσα από τις μειώσεις των συντάξεων, την υπερφορολόγηση των ακινήτων, αλλά και την εκτόξευση της ανεργίας, στην οποία η Ελλάδα πλέον, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά.



 Μιάμιση μονάδα του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο ύφεση αναμένεται να προκαλέσει η λιτότητα του Μνημονίου 3, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank, ενώ τις αιθεροβάμονες κυβερνητικές προβλέψεις έχουν διαψεύσει ο οίκος Moody's, η Citigroup, ακόμα και το ΙΟΒΕ.

Μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να επιβάλει καθεστώς μηδενικής ανοχής μπροστά στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις εργαζομένων και αγροτών, την ίδια ώρα που οι βασικές της παραδοχές εγκαταλείπονται πλέον από το σύνολο του διεθνούς παράγοντα, που ανησυχεί για νέο κύκλο παγκόσμιας ύφεσης.


****


Άλλα 3 δισ. ύφεση μόνο από τα μέτρα βλέπει η Eurobank


Παράταση της ύφεσης για ακόμη δύο χρόνια με συρρίκνωση του ΑΕΠ, ενδεχομένως και "κατά δύο και πλέον φορές" απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, βλέπει η Eurobank, αμφισβητώντας έτσι την -ούτως ή άλλως ανύπαρκτη πια- εγκυρότητα των περιβόητων δημοσιονομικών "πολλαπλασιαστών" που, λόγω της "γκάφας" ΔΝΤ (που τους εφάρμοσε) και Αθήνας (που τους αποδέχθηκε), δυναμίτισαν την οικονομία. Και τούτο, καθώς ενέτειναν σε καταστροφικό βαθμό τις υφεσιακές παρενέργειες της λιτότητας. Η τράπεζα, η οποία προτείνει διετή επιμήκυνση του νέου προγράμματος λιτότητας, υπολογίζει περίπου στα 8,3 δισ. με 8,4 δισ. ευρώ τη συνολική επίπτωση από τα τελευταία μέτρα, καθώς κάνει λόγο για πρόσθετα 3 δισ. ευρώ, άνω των 5,34 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα οποία θα έχουν τη μειωτική τους επίδραση το επόμενο έτος. Επιπλέον, εκτιμά ότι υπό δυσμενείς προϋποθέσεις, "...η συσταλτική επίδραση των μέτρων λιτότητας στο εγχώριο ΑΕΠ (fiscal drag) θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη κατά δύο και πλέον φορές σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού".

Στη μελέτη της η Eurobank, αφού υπενθυμίζει ότι "...Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις αρχές Οκτωβρίου, τα νέα μέτρα αναμένεται να έχουν καθαρή συσταλτική επίπτωση 5,34 δισ. ευρώ περίπου στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν του επόμενου έτους...". Προσθέτει πως "...Με βάση τις παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, εκτιμούμε ότι η καθαρή επίπτωση του νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων στο εγχώριο προϊόν θα είναι περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 3 δισ. ευρώ το 2014".

Μάλιστα, στο κείμενο (η μελέτη είναι του Πλ. Μονοκρούσου, βοηθού γενικού διευθυντή και επικεφαλής της διεύθυνσης τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης της Eurobank και του Δ. Θωμάκου, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και επιστημονικού σύμβουλου Διεύθυνσης Διεθνών Επενδυτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank, με τίτλο: “Fiscal multipliers in deep economic recessions and the case for a 2-year extension in Greece’s austerity programme’’ «Δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και οφέλη από μια διετή επιμήκυνση του νέου προγράμματος λιτότητας») καλεί την κυβέρνηση να μεταβάλει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου προγράμματος λιτότητας. Το τελευταίο το θεωρεί "προκαταρκτικό και αντικείμενο αναθεωρήσεων κατόπιν της τελικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το περιεχόμενο και τη δομή του".

Η Eurobank θεωρεί ότι, με βάση και τα παραπάνω, οι συνεπαγόμενες αυξήσεις του δημόσιου χρέους και των δανειακών αναγκών της κυβέρνησης θα ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις παρούσες επίσημες προβλέψεις. Τονίζει ότι η τράπεζα ερμηνεύει τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης ως ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ μιας διετούς επιμήκυνσης του νέου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε συνδυασμό με μια πιο σταδιακή εφαρμογή των νέων μέτρων περιστολής δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων. Όπως αναφέρει η Eurobank, μια διετής επιμήκυνση του νέου δημοσιονομικού προγράμματος θα μπορούσε να έχει και άλλες θετικές συνέπειες εκτός των προαναφερθέντων. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να:

(α) ενισχύσει την αξιοπιστία των νέων (αναθεωρημένων) δημοσιονομικών στόχων, και

(β) αμβλύνει τους κινδύνους στο μέτωπο της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επιμήκυνση του νέου δημοσιονομικού προγράμματος (για τουλάχιστον δύο έτη) αποτελεί βασικό στόχο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί, ότι η μελέτη μιλά για μεταβαλλόμενες εκτιμήσεις ανάλογα με την πορεία των γενικότερων συνθηκών στην οικονομία μπορεί να λάβει υπόψη "στατιστικά σημαντικούς πολλαπλασιαστές για τις πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης που φτάνουν το 1,32 σε περιόδους οικονομικής ύφεσης". Αναφέρει ακόμη ότι τα ευρήματά της "...είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά για τις μισθολογικές δαπάνες της κυβέρνησης, όπου οι σχετικοί πολλαπλασιαστές εκτιμάται να φτάνουν μέχρι και 2,35 σε περιόδους ύφεσης και να είναι αρνητικοί (και στατιστικά μη σημαντικοί) σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης...".


Γιάννης Μηλιός: Μονόδρομος η χάραξη νέας πολιτικής




Σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός τόνισε αναφορικά με την προχθεσινή -νέα- ομολογία του ΔΝΤ, μέσω του διευθυντή Εξωτερικών υποθέσεων T. Rice, για την υποεκτίμηση της αρνητικής επίδρασης του πολλαπλασιαστή των δημοσιονομικών μέτρων, ότι επιβεβαιώνονται με τον πλέον περίτρανο τρόπο οι θέσεις και η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο, η εμμονή στην «πιστή εφαρμογή του προγράμματος» αποδεικνύει, προσθέτει ο Γ. Μηλιός, ότι οι δηλώσεις «μετανοίας» του ΔΝΤ περιορίζονται μόνο στο επίπεδο της ρητορικής, τονίζοντας: "Η λύση σε ένα αποτυχημένο πρόβλημα δεν είναι η τροποποίηση της δοσολογίας, πόσο μάλλον η επιμονή στην ίδια συνταγή. Μοναδική λύση αποτελεί η απαλλαγή από τα μνημόνια της καταστροφής. Μονόδρομο αποτελεί πλέον η χάραξη μιας νέας πολιτικής. Πολιτικής που θα έχει ως πρωταρχικό της στόχο την κοινωνία, τον Έλληνα πολίτη, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Που θα επιτυγχάνει καταρχήν την διακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης. Που θα αποσκοπεί στην ανάσχεση της υφεσιακής πορείας, στην επίτευξη θετικών και σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".



Π. Κουρουμπλής: η κυβέρνηση σιωπά στο έγκλημα




Παρά την επιβεβαίωση, από το ίδιο το ΔΝΤ, του «εγκλήματος που κατ' εξακολούθηση διαπράττεται εις βάρος του ελληνικού λαού», η κυβέρνηση σιωπά, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής. Σχολίασε σχετικά ότι "ενώ το λαθεμένο της μνημονιακής συνταγής αλλά και των εκτιμήσεων για το ύψος της ύφεσης αναγνωρίζεται από όλους και λαμβάνει διαστάσεις στον διεθνή Τύπο, η -λαλίστατη κατά τα άλλα- κυβέρνηση σιωπά. Και πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: "Αντί να διεκδικήσει, σε αντιστάθμιση των ζημιών που έχει υποστεί η χώρα εξαιτίας των λαθών του ΔΝΤ, ένα ισόποσο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, συνεχίζει τη μονόπλευρη επιβάρυνση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με περικοπές συντάξεων και υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αφήνοντας προκλητικά στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή και τη φοροαποφυγή των ημετέρων".

Είναι πλέον ολοφάνερο, καταλήγει στη σχετική δήλωσή του ο Π. Κουρουμπλής, ότι το αίτημα της κατάργησης του μνημονίου αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.



ΔΗΜ.ΑΡ.: Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει τις συνέπειες από τις λάθος εκτιμήσεις του

Να προσδιοριστούν ακριβώς οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη λανθασμένη εκτίμηση, την οποία παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά η ΔΗΜ.ΑΡ., ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να ανακοπεί η ύφεση, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση:

"Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον 'πολλαπλασιαστή' του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνονται οι συνέπειες αυτής της πολιτικής".



Αναδημοσίευση από την Αυγή - Ρεπορτάζ: Παναγόπουλος Θάνος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου