Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Προάγγελος για ευρώ δυο ταχυτήτων


Συζητήσεις για «σκληρό» νόμισμα σε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία
Πρόταση ενισχυμένης συνεργασίας των χωρών με ΑΑΑ στην Ευρωζώνη και την ΕΕ
Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ, προτείνει ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 


Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, Χανς Μίχελμπαχ.
Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Μίχελμπαχ επισημαίνει ότι «με το πακέτο βοήθειας της Κύπρου αποδεικνύεται ότι οι χώρες με ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ώθησαν από κοινού προς μια αυστηρή πορεία σταθερότητας» και υποστηρίζει ότι αυτό το παράδειγμα θα πρέπει «να βρει μιμητές και να αποτελέσει ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών με καλύτερη βαθμολογία». 
Αναφερόμενος ειδικά στο Λουξεμβούργο, ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δηλώνει ότι θα ήταν καλό εάν μπορούσε να πειστεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία για την σταθερότητα και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του. Ενώπιον της πολιτικής ασάφειας στην Ιταλία, της αποτυχίας της γαλλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής σταθερότητας καθώς και των νέων αμφιβολιών για την προσήλωση της Ελλάδας στις συμφωνίες, «τα σταθερά σημάδια σταθερότητας έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Μίχελμπαχ και προσθέτει ότι μια τέτοια συνεργασία θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα μεταξύ τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.
Ο κ. Μίχελμπαχ χαρακτηρίζει πάντως την Ιταλία και την Γαλλία ως τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, ενώ, ειδικότερα για την Γαλλία, κάνει λόγο για έναν σημαντικό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση Ολάντ ότι επιδίδεται σε «σοσιαλιστικά πειράματα», τα οποία, όπως υποστηρίζει, πλήττουν την εικόνα της χώρας. «Αν το Παρίσι δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους προκειμένου να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες εξασφαλίζουν την σταθερότητα», δηλώνει.
enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου