Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η πανταχού... παρούσα Deutsche Bank


Γιατί δεν μας κάνει καμία εντύπωση, που και στην περίπτωση της Monte dei Paschi di Siena (BMPS) έχει εμπλοκή η... πανταχού παρούσα πλέον Deutsche Bank.
H BMPS η τρίτη μεγαλύτερη και αρχαιότερη τράπεζα της Ιταλίας είναι έτοιμη να "σκάσει"



 και είτε θα πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει με συνέπειες και στο υπόλοιπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, είτε θα διασωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταθέτες θα χαρακτηριστούν επενδυτές, άρα αναλαμβάνοντες το ρίσκο της επένδυσής τους (κατάθεσης), θα υποστούν "κούρεμα" (δήμευση) μέρους των καταθέσεών τους.

Αυτά αναφέρονται στον ιταλικό Τύπο, όπου μεταξύ των άλλων τονίζεται, πως έφοδο στα γραφεία του ομίλου στην Σιένα πραγματοποίησε η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, μετά από υποψίες για διενέργεια συναλλαγών με βάση την εσωτερική πληροφόρηση.

Οπως διευκρινίστηκε η έρευνα διατάχθηκε μετά από διαρροές στα ΜΜΕ, ότι στη συνεδρίαση του δ.σ. της τράπεζας αποφασίστηκε η διεκδίκηση αποζημιώσεων από δύο πρώην στελέχη της και τις επενδυτικές τράπεζες Nomura και Deutsche Bank (*).

Είναι η ίδια η γερμανική τράπεζα, που αποδεικνύεται υπεράνω θεσμών και κοινοτικών κανονισμών όπως προκύπτει από την πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν στην έρευνα που διενεργεί η αμερικανική SEC σε βάρος της D.B λόγω της απόκρυψης ζημιών ύψους $12 δισ.

Συγκεκριμένα η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς κατηγορείται ότι κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής πίστης 92007-09) αποτίμησε... λανθασμένα την αξία περίπλοκων παραγώγων προιόντων (leveraged super senior traders).

Εάν είχαν αποτιμηθεί σε λογιστικές ζημίες θα πίεζαν τα κεφάλαια του ομίλου σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και στην ανάγκη παρέμβασης για την αντιμετώπιση συστημικού κινδύνου.

Ο Νίκος Χουντής ρωτούσε, μεταξύ άλλων, εάν τα stress tests (2011) των ευρωπαικών τραπεζών ήταν αξιόπιστα για να λάβει την απάντηση (από τον Μ. Μπαρνιέ ) ότι ΄΄στο πλαίσιο της προσομοίωσης δεν απαιτήθηκε η κοινοποίηση πρόσθετων στοιχείων για παράγωγα τραπεζών΄΄.

Πρακτικά δεν εξετάστηκε η έκθεση των τραπεζών σε ΄΄τοξικά΄΄ και εν προκειμένω της D.B σε ζημιές 12 δισ. δολαρίων.

Οσον αφορά στην αξιολόγηση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου στην περίπτωση του γερμανικού ομίλου αυτή ασκήθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και όχι της Ε.Ε.

(*) Οι Γερμανοί εδώ και τρία χρόνια έχουν ΄΄στοχοθετήσει΄΄ τα αποθέματα χρυσού της Ιταλίας. Εάν δεν απατώμαι- σε πολύ παλιότερο θέμα του ΕΚΗ- είχε αναφερθεί πως η γείτων χώρα είναι η τέταρτη ή πέμπτη διεθνώς κάτοχος αποθεμάτων χρυσού.

ΥΓ:. Όσοι καλόπιστοι έτρεφαν ψευδαισθήσεις για το αντίθετο στο κυπριακό Μνημόνιο περιλαμβάνονται πρόνοιες (sic) και για ΄΄ενεχυρίαση΄΄ Συμβολαίων Εσόδων από τη μελλοντική αξιοποίηση-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου-πετρελαίου.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου