Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Σε 2 με 3 δόσεις αναμένεται να καταβληθούν τα 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

120 δόσεις: Οι τελικές ρυθμίσεις και ποιοι εντάσσονται | ΈθνοςΣε καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ τμηματικά αναμένεται να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Γίνεται λόγος για τρεις δόσεις που θα συνδέονται με προαπαιτούμενα, σύμφωνα με τη Deutsche WelleΤην τελευταία στιγμή και λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιθανότατα έτοιμη η έκθεση της τρόικα,



 βάσει της οποίας θα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η τελική απόφαση του Eurogroup να καθυστερήσει και να ληφθεί στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης των υπουργών ή -και αυτό θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο- η καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ θα γίνει τμηματικά. Οι τελικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν στο Euroworking Group.

Γίνεται λόγος για δύο ή τρεις δόσεις που θα συνδέονται με προαπαιτούμενα. Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup θα πάρει σήμερα μια πολιτική απόφαση για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa, επικαλούμενο πληροφορίες του ελληνικού τύπου, το ζήτημα της κινητικότητας έχει διευθετηθεί. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπεται να έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες περίπου 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.

«Οι διεθνείς δανειστές είναι τόσο δυσαρεστημένοι…»


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο», τόνισε ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα το πρωί. Αλλά και ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, σε δηλώσεις του προς το Reuters, πως η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί σήμερα. Ο κ. Ρεν επισήμανε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να παραμερίσει τα εναπομείναντα προβλήματα και επανέλαβε τη δήλωση της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία η επόμενη δόση θα καταβληθεί τμηματικά στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την εκταμίευση του μεριδίου των 1,8 δισ. ευρώ που του αντιστοιχεί.

Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε σημερινό της ρεπορτάζ, «οι διεθνείς δανειστές είναι τόσο δυσαρεστημένοι με τιςμεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας, που θέλουν να καταβάλουν αργότερα την επόμενη δανειακή δόση. Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε να εκπνεύσουν προθεσμίες, για παράδειγμα στο πεδίο της κατάργησης θέσεων εργασίας στο δημόσιο».

Το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα και τις εξελίξεις στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου. Στο επίκεντρο θα τεθεί η κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Ντόιτσε Βέλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου