Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και στο 11μηνο δείχνουν τα στοιχεία



«Μαύρη τρύπα» στα έσοδα και υπέρβαση στις δαπάνες, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ ήτοι 3,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται για άλλη μια φορά, στην αστοχία των προβλέψεων που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό κατά τη σύνταξή του. Δηλαδή στην μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεσης, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. 
 
Αντιθέτως, ανοδική ήταν η πορεία των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,657 δισ. ευρώ  ήτοι κατά 3,0% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.  
 
Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο, η άνοδος αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,638 δισ. ευρώ και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3%  εξαιτίας της αύξησης των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. 
 
το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 20,516 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,1% σε σχέση με το 11μηνο του 2010.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου