Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση Παπαδημούλη για την υπόθεση Proton



Την αποζημίωση των μικρομετόχων της Proton Bank ζητεί, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Δημ. Παπαδημούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κρατικοποίηση της τράπεζας έγινε με επαχθέστατους για τους φορολογούμενους όρους.
"Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου στο πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ένας κύκλος επιχειρηματιών µε κοινά επενδυτικά συμφέροντα γύρω από τις εταιρείες του [σ.σ. έως πρόσφατα μεγαλομετόχου] Λ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι 'ημέτεροι' αντιμετώπιζαν την τράπεζα ως προσωπικό ταμείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εμπιστευθεί τα χρήματα τους", αναφέρει.
Όπως προσθέτει πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί η τράπεζα σημαντικότατη περιουσιακή ζημία, ενώ σύμφωνα με έκθεση της  ελεγκτικής εταιρίας Ernst & Young, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 863 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τονίζει ο βουλευτής, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τους μικρομέτοχους της Proton  Bank, με αποτέλεσμα μετά τον διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή» και «κακή» οι μετοχές των οποίων ακυρώνονται και χάνουν τα λεφτά τους.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά:
• Υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι μικρομέτοχοι της  Proton Bank
• Για ποιο λόγο οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές απέτυχαν να αντιληφθούν και να σταματήσουν εγκαίρως τις ανωτέρω κινήσει, καθώς και αν θα διεξαχθεί έρευνα ώστε να αποδοθούν και οι σχετικές ευθύνες.
• Ποια είναι τα μέτρα ελέγχου που παίρνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.
• Αν μπορούν να διαβεβαιώσουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος ότι ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές του νόμου και τις διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου