Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

2 δισ. επιβάρυνση ετησίως ανάλογα με το επιτόκιο του PSI



Δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περίπου, «χωρίζουν» τους τραπεζίτες από αυτό που κατ' ευφημισμόν αποκαλείται ελληνική εκδοχή του σχεδίου ανταλλαγής των ομολόγων (του περίφημου PSI +).
Οι τραπεζίτες ζητούν τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα λάβουν να κυμαίνονται μεταξύ 7% και 8%, ενώ η ελληνική πλευρά λειτουργώντας σαν ιμάντας του εναλλακτικού σχεδίου που έχει επεξεργαστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσφέρει επιτόκιο 4,5%.
Το σχέδιο των τραπεζών, αν γίνει αποδεκτό, προκαλεί ετησίως μία επιβάρυνση σε τόκους περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα συμφώνησαν ότι «διαφωνούν» ανανεώνοντας το ραντεβού τους γι' αυτή την εβδομάδα.
Σφίγγα ο Παπαδήμος
Η ελληνική πλευρά που μετέχει στις διαπραγματεύσεις επείγεται για να κλείσει το θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων το ταχύτερο. Από την άλλη πλευρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αναγνώρισε, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι η κάθε πλευρά προσέρχεται στο διάλογο διαθέτοντας κάποιες αρχικές θέσεις. Δεν αποσαφήνισε ωστόσο ποιες είναι αυτές οι «πλευρές».
Για τη μία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την πλευρά των τραπεζών, η οποία εκπροσωπείται από τη διοικούσα επιτροπή που σχηματίστηκε για το σκοπό αυτόν εντός του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου