Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Ή 6 χρόνια αργότερα το εφάπαξ ή «προκαταβολή» του 50%

Στους 45.000 συνταξιούχους που περιμένουν  το εφάπαξ  τους θα προστεθούν άλλοι 20.000 μεταθέτοντας το χρόνο καταβολής του εφάπαξ κατά 5 ή 6 χρόνια

Το αίσιον έτος 2018 θα λάβουν το εφάπαξ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν τώρα, μαζικά, στη σύνταξη προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία. Ετσι, και παρά το «κούρεμα» κατά 20% της παροχής για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2010, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για χορήγηση μόνο προκαταβολής εφάπαξ ίσης με το 50% του δικαιούμενου ποσού. Για το υπόλοιπο ποσό οι δικαιούχοι θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
Στους 45.000 συνταξιούχους που περιμένουν το εφάπαξ τους θα προστεθούν άλλοι 20.000 μεταθέτοντας το χρόνο καταβολής του εφάπαξ κατά 5 ή 6 χρόνιαΑπλώς η ανακοίνωση της εν λόγω ρύθμισης (εγγύηση ουσιαστικά του 50% του εφάπαξ) καθυστερεί, αφενός για να ολοκληρωθεί η πίεση που ασκείται διά της εφεδρείας για συνταξιοδότηση (άρα μείωση των δημοσίων υπαλλήλων), σε όσους έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα (έχουν συμπληρώσει τα 34,5 έτη ασφάλισης και δικαιούνται πλήρη σύνταξη) και αφετέρου για να ψηφιστεί πρώτα η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στα οποία θα επιβληθεί και νέα μείωση των συντάξεων από 15% έως και 40%. Νομοσχέδιο που αναμένεται εντός του μήνα, ενώ οι περικοπές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η του νέου έτους.
Στο Ταμείο Πρόνοιας έχει προκληθεί πραγματικός συνωστισμός όπου ήδη «στριμώχνονται» περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι που αναμένουν το ήδη μειωμένο κατά 20% (ισχύει για αιτήσεις μετά την 1/1/2010) εφάπαξ.
65.000 έναντι δυνατότητας για 8.500
Και λόγω της εφεδρείας αναμένεται μέσα στο μήνα να συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20.000. Αν και οι σχετικές αιτήσεις θα φτάσουν στο Ταμείο του εφάπαξ έπειτα από 6-8 μήνες, διάστημα το οποίο... απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτές οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν έπειτα από 5-6 χρόνια.
Και αυτό γιατί το Ταμείο, με βάση τις μηνιαίες εισφορές που έχει, μπορεί να δώσει έως 700 εφάπαξ το μήνα και σχεδόν 8.500 το χρόνο. Χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφενός ο οποίος συνεχώς μειώνεται -και θα βαίνει μειούμενος όλα τα επόμενα χρόνια- και αφετέρου η συρρίκνωση των αποδοχών (ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ). Στοιχεία που και τα δύο επηρεάζουν καθοριστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και, κατά συνέπεια, τις μηνιαίες εισροές (4%) υπέρ του Ταμείου του εφάπαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου