Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΙΟΒΕ: Δεν αρκεί η μείωση μισθών για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας


Αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς στα όρια ή λίγο κατώτερες από την αύξηση της παραγωγικότητας, με την ταυτόχρονη προώθηση στοχευμένων παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων που θα ενισχύουν και τη ζήτηση και το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας, προτείνει μελέτη του ΙΟΒΕ, προτάσσοντας ως επείγουσα την ανάγκη αλλαγής προτύπου οικονομικής πολιτικής.
Σε μια διαφορετική –για τα συνήθη δεδομένα του ΙΟΒΕ– προσέγγιση, ο επιστημονικός συνεργάτης του ιδρύματος Ν. Ζόνζηλος αναρωτιέται εάν υπάρχει «κάποιο θεμελιακό λάθος», θέτοντας ξανά ευθέως το εξής ερώτημα: «Γιατί, παρά την προσπάθεια και τις θυσίες, ο δρόμος για την επιστροφή στην ισορροπία διαρκώς μακραίνει και, βέβαια, η αγανάκτηση της κοινωνίας ανεβαίνει και η υπομονή εξαντλείται;».
Ο ερευνητής θεωρεί ότι έχει κομβικό ρόλο η ζήτηση και εκτιμά ότι εντέλει οι ακολουθούμενες πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. «Σε μια οικονομία με αγκυλώσεις και δυσκαμψίες, όπως η ελληνική, και με υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά προϊόντος και εργασίας, μια μείωση των μισθών οδηγεί σε άνοδο της ανεργίας και υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αφού περιορίζει τον κύριο καθοριστικό παράγοντα του επιπέδου της παραγωγής, τη ζήτηση. Εχουμε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και βέβαια παρούσες τις δυσμενείς δημοσιονομικές επιπτώσεις (λιγότεροι φόροι, λιγότερες εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, αυξημένες κοινωνικές μεταβιβάσεις).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου