Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία σε «ζώνη κινδύνου»

ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία σε «ζώνη κινδύνου»

Η κρίση στη ζώνη του ευρώ πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ σε στιγμιότυπο από παλαιότερη συνέντευξη τύπου
Σε «ζώνη κινδύνου» βρίσκεται και πάλι τρία χρόνια έπειτα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η παγκόσμια οικονομία, εξ αιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αυτό απεφάνθη σε έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεωρεί από το 4% στο 3,25% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012. Για την οικονομία της ευρωζώνης ειδικότερα, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός προβλέπει βύθιση σε «ήπια ύφεση» με το ΑΕΠ των 17 κρατών-μελών να συρρικνώνεται κατά 0,5% κατά μέσον όρο. Η προηγούμενη πρόβλεψη, που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΔΝΤ, ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.

Σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί οριακά κατά 0,3% και όχι κατά 1,3% όπως προβλεπόταν προ τετραμήνου. Το Ταμείο αναθεωρεί επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας από το 1,4% στο 0,2%.

Για την Ιταλία το Ταμείο προβλέπει ύφεση 2,2% από ανάπτυξη 0,3%, ενώ για την Ισπανία προβλέπει ύφεση 1,7% από ανάπτυξη 1,1%, που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά και εκτός ευρωζώνης βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,6%, ενώ προβλεπόταν ανάπτυξη 1,6%.

«Το επίκεντρο του κινδύνου βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος γίνεται όλο και πιο ευάλωτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Για τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες το ΔΝΤ αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη από το 1,7% στο 1,2%, ενώ για τις αναπτυσσόμενες αναθεωρεί την πρόβλεψή του από το 6,1% στο 5,4%. Για την Ιαπωνία προβλέπεται ανάπτυξη 1,7% από 2,3%, για την Κίνα 8,2% από 9% και για την Ινδία 7% από 7,5%.

Σημειωτέον ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη βασίζονται στην πρόβλεψη ότι η τιμή του αργού πετρελαίου, που επηρεάζει ως γνωστόν κατά πολύ την αναπτυξιακή διαδικασία στον πλανήτη, θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 99 δολάρια το βαρέλι, θα παραμείνει δηλαδή στα επίπεδα του 2011. Για τις τιμές των άλλων εμπορευμάτων το ΔΝΤ προβλέπει πτώση.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=439988

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου