Με το φορολογικό νομοσχέδιο στις αποσκευές του πάει στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας, ώστε εφόσον εγκριθεί από τους ευρωπαίους ομολόγους του να το φέρει στη Βουλή την Παρασκευή. Ο βαρύς λογαριασμός από το ταξικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα ασθενέστερα στρώματα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
Υστερα από παλινωδίες, διαρροές και διαψεύσεις, φαίνεται πως το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τρόικας με την οποία θα συναντηθεί ο υπ. Οικονομικών αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
Στις προβλέψεις του, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κόψιμο δεκάδων φοροαπαλλαγών, όπως για ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.ά., η υψηλότατη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με κάποιες εξαιρέσεις, με 26% από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση της συλλογής αποδείξεων κ.ά. (αναλυτικότερα παρακάτω)
Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίζει για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άλλο ένα μνημονιακό έκτρωμα που έρχεται να λεηλατήσει τα εισοδήματα των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και να ευνοήσει τους ισχυρούς. Είναι εξοργιστικό να στοχοποιούνται εκείνοι που τόσα χρόνια καλούνται να πληρώσουν φόρους και χαράτσια και να μένουν στο απυρόβλητο όσοι φοροδιαφεύγουν.
O ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προτείνει:
Ένα κοινωνικά δίκαιο και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα πρέπει να βασίζεται στους κάτωθι άξονες:
- Κατάρτιση περιουσιολογίου, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα και όχι με βάση αυτά που δηλώνουν ή αυτά που σ αποκρύπτουν.
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το πόθεν έσχες, Διαρκής ελεγκτική διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες από ειδική υπηρεσία ελέγχου. Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας. Η τιμαριθμοποίηση κλιμακίων και αφορολογήτου, να γίνει ετήσια με την κατάθεση του προϋπολογισμού.
- Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, σε σχέση με το εκάστοτε όριο της φτώχιας. Με τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε το όριο να είναι, για το 2013, στο επίπεδο των 12.000 ευρώ.
- Αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα Νομικά Πρόσωπα στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρίες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
- Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, Fast Track κ.λ.π.) και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.
- Καθιέρωση ειδικών, αυξημένων φορολογικών συντελεστών για τις Τράπεζες.
- Αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων. Ενίσχυση των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους και μείωση των έμμεσων φόρων.
- Μείωση του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ 23%. Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα
βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κλπ), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Καθιέρωση Φόρου Μεγάλης Περιουσίας με τον οποίο θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών, που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).
- Κατάργηση όλων των άδικων και κοινωνικά βάρβαρων μνημονιακών χαρατσιών, όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, η εισφορά αλληλεγγύης.
- Προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία και τον καθορισμό ανώτατου ορίου, για μηνιαία καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και το ποσό ενοικίου.
Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, τόνισε για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο:
"Μπροστά μας έχουμε ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο. Από το 2010 μέχρι σήμερα, δηλ. περίοδο μνημονίου, αν τα μετρήσει κανείς είχαμε τέσσερα φορολογικά νομοσχέδια το χρόνο. Όλα με ταξικό πρόσημο. Όλα έδιναν φοροαπαλλαγή και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τσάκιζαν τον κόσμο της εργασίας. Και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη αποσπασματικό σχέδιο συντήρησης της προϋπάρχουσας κατάστασης που για άλλη μια φορά προϋπολογίζει αριθμούς που θα μείνουν στα χαρτιά.
Πρώτον, γιατί τα μεσαία και χαμηλά στρώματα στα οποία για άλλη μια φορά στοχεύει να φορολογηθούν δεν έχουν πια να δώσουν αυτά που ζητάνε να πάρουνε και με τη τρέχουσα πορεία της οικονομίας το 2013 θα έχουν ακόμα λιγότερα. Άρα, εδώ ισχύει αυτό που λέμε:«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Δεύτερον, γιατί έχουν ήδη αφήσει να καταρρεύσουν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου στις εφορίες. Έχουν απογυμνώσει τις εφορίες και το ΣΔΟΕ από προσωπικό, την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έχουν σα πρωταρχικό στόχο να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή".
Ολόκληρο το βίντεο με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα: Το μόνο καλά οργανωμένο λόμπι στην Ελλάδα είναι το λόμπι της φοροδιαφυγής (βίντεο)
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γ. Σταθάκης μιλώντας για το θεμα στον ρ/σ Κόκκινο 105,5 τόνισε: "Τα έσοδα που ψάχνουν απο το φορολογικό θα γίνουν νέα χρέη προς την εφορία"
Τι θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:
Η τελευταία αλλαγή, ας σημειωθεί, αφορά τον οριστικό απ΄ό,τι φαίνεται, τερματισμό του μέτρου της συλλογής αποδείξεων που επέφερε έκπτωση φόρου, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή, ιδίως μετά την απόφαση για επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με συγκλίνοντα δημοσιεύματα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (εδώ τα στοιχεία από τηνΗμερησία):
Καταργείται η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.Όμως η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών «ροκανίζει» τα οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής.
Οικογενειακό επίδομα
Επίδομα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν και οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έναντι 50 ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Για το πρώτο και δεύτερο παιδί δεν αλλάζει το ύψος του επιδόματος (40 ευρώ για κάθε παιδί).
Ειδικότερα σύμφωνα με τη ρύθμιση που «πέρασε» την τελευταία στιγμή, τα επιδόματα που θα ισχύσουν το επόμενο έτος για οικογένειες με τρία παιδιά είναι τα ακόλουθα:
120 ευρώ το μήνα ή 1.440 ευρώ το χρόνο, για εισοδήματα έως 11.000 ευρώ.
79,98 ευρώ το μήνα ή 959,76 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 11.001 έως 22.000 ευρώ.
39,99 ευρώ τον μήνα ή 479,88 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 22.001 έως 33.000 ευρώ.
Για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά το επίδομα ορίζεται ως εξής:
160 ευρώ τον μήνα ή 1.920 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.106,64 ευρώ τον μήνα ή 1.279,68 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 12.001 έως 24.000 ευρώ.
53,32 ευρώ τον μήνα ή 639,84 ευρώ τον χρόνο, για εισοδήματα από 24.001 έως 36.000 ευρώ.
Εξάλλου κάθε οικογένεια τρίτεκνη και πολύτεκνη θα λαμβάνει για κάθε παιδί από τον ΟΓΑ το θεσμοθετημένο από το 2002 πολυτεκνικό επίδομα, μειωμένο από 44 σε 41,66 ευρώ τον μήνα. Σε ετήσια βάση το επίδομα θα μειωθεί, πλέον, από τα 528 στα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Ενδεικτικά, από το 2013 η κάθε τρίτεκνη οικογένεια θα λαμβάνει «παλαιό» πολυτεκνικό επίδομα 1.500 ευρώ τον χρόνο και κάθε τετράτεκνη 2.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα κάθε τρίτεκνη λαμβάνει 1.584 ευρώ τον χρόνο και κάθε τετράτεκνη 2.112 ευρώ τον χρόνο.
Στα 650 ευρώ το τέλος-χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Με το νέες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.
Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι νέοι επαγγελματίες. Ειδικότερα με τις βελτιώσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο:
[1] Εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ και θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον:
Παρέχουν υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών.
Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» σε 1 έως 3 εργοδότες ενδέχεται να καταβάλουν το 2013 τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για τη χρήση του 2012 και να απαλλαγούν πλήρως από τη χρήση του έτους 2013, δηλαδή από το οικονομικό έτος 2014. Σ' αυτούς που θα απαλλαγούν ενδέχεται να περιληφθούν και οι έχοντες «ανενεργά μπλοκάκια».
[2] Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τα πρώτα τρία χρόνια άσκησης του επαγγέλματος θα φορολογούνται με άλλη κλίμακα. Συγκεκριμένα στα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.
Παραδείγματα
1. Φορολογούμενος με ένα παιδί και με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ. Πληρώνει 2.500 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, 700 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήριο και 800 ευρώ για ασφάλεια ζωής.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2012
Φόρος κλίμακας: 1.720 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από τόκους: 250 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 70 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 80 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 1.320 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2013
Φόρος κλίμακας: 1.830 ευρώ.
Μείον επίδομα παιδιού: 320 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 1.510 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος για το 2013: 190 ευρώ.
2. Φορολογούμενος με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 2.500 ευρώ για ενοίκιο κύριας κατοικίας, 1.000 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήριο και 800 για ασφάλεια ζωής.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2012
Φόρος κλίμακας: 3.270 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από ενοίκια: 100 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 100 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 80 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 2.990 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2013
Φόρος κλίμακας: 3.650 ευρώ.
Μείον οικογενειακό επίδομα: 320 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 3.330 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος για το 2013: 340 ευρώ.
3. Φορολογούμενος με 3 παιδιά και με εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 3.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δάνειου, 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε φροντιστήρια και 1.000 ευρώ για ασφάλεια ζωής.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2012
Φόρος κλίμακας: 2.970 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από τόκους: 300 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φροντιστήρια: 100 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από ασφάλιστρα: 100 ευρώ.
Μείον πολυτεκνικό επίδομα: 1.584 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2012: 886 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση για το 2013
Φόρος κλίμακας: 3.650 ευρώ.
Μείον επίδομα παιδιών: 1.980 ευρώ.
Έκπτωση φόρου από φοροαπαλλαγές: 0 ευρώ.
Φόρος για τα εισοδήματα του 2013: 1.670 ευρώ.
Πρόσθετος φόρος για το 2013: 784 ευρώ.
Ανακοίνωση της ΟΚΕ
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου