Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΡΑ στα μέτρα,των μέτρων..



Δεν πρόλαβαν οι μνημονιακοί εταίροι της κυβέρνησης να πανηγυρίσουν για την έγκριση της καταβολή της δόσης και οι δανειστές ζητούν προαπαιτούμενες πράξεις για κάθε τμήμα της δόσης που θα μας καταβάλουν.


Φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, νέες περικοπές στο Δημόσιο και αναπροσαρμογή της τιμής των φαρμάκων είναι μερικές από αυτές τις πράξεις που καλείται άμεσα να υλοποιήσει η κυβέρνηση...


Η Κομισιόν προειδοποιεί...

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ο καθορισμός του αριθμού των υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρούν ανά τρίμηνο έως το 2014 είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων των τριών πρώτων μηνών του 2013, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2015 - 2016. 


Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης

Βασικότεροι κίνδυνοι για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η ακύρωση ορισμένων μέτρων από τα δικαστήρια, η εύθραυστη πολιτική ισορροπία, η ενδεχόμενη βαθύτερη ύφεση και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αναπλήρωσης μέτρων σε περίπτωση που κριθούν αρνητικά στα ελληνικά δικαστήρια.


Η βιωσιμότητα του χρέους

Κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποκλιμάκωσή του στο 124% του ΑΕΠ, μετά και την υλοποίηση των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, εντοπίζει η έκθεση της Κομισιόν, αν σημειωθούν αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και στην ταχύτητα επανόδου της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.



Έρχονται νέα μέτρα

Συγκεκριμένα μέτρα οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλίσει το υπόλοιπο τμήμα της δόσης μέχρι το Μάρτιο, συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης.


Για τις δόσεις του Ιανουαρίου που ανέρχονται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ευρώ θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει:

* Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

* Την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ.



Για τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί για την κάλυψη του ελλείμματος, οι δράσεις που οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι:

* Ο καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.



Για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

* Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα από τα υπουργεία για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και στη βάση αυτή να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.

* Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., με τις χαμηλότερες τιμές.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου