Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΣΟΚ στα Χρηματιστήρια βλέπουν Ρουμπινί, Κίνα, ΟΟΣΑ


Την ώρα που ο Dow Jones στη Wall Street κατέρριπτε χθες νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και οι ευρωπαϊκές μετοχές  εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας και ο ΟΟΣΑ, προειδοποιούν για … καταιγίδα!
Ο  Νουριέλ Ρουμπινί,  προειδοποίησε για ξαφνική χρηματιστηριακή αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές προς το τέλος του έτους.σε δηλώσεις του στο CNBC, διαμήνυσε ότι οι φορολογικές αυξήσεις στους εύπορους Αμερικανούς σε συνδυασμό με τις μειωμένες κρατικές δαπάνες θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ,



μηδενίζοντας το θετικό αντίκτυπο από την ανάκαμψη της αγοράς στέγης και τη φθηνότερη ενέργεια. «Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης της αγοράς στέγης, την ανακάλυψη σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο φθηνή ενέργεια και το θετικό αντίκτυπο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος στην καλύτερη περίπτωση», ανέφερε ο κ. Ρουμπινί. Και μολονότι συμφωνεί ότι οι αγορές μετοχών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα χρηματιστηριακό σοκ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα έσοδα αρχίζουν να εξανεμίζονται.
Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ, ανησυχεί για τον κίνδυνο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, καθώς το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών. Οι υποτιμήσεις βασικών νομισμάτων «θα έχουν αντίκτυπο στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες χώρες», δήλωσε ο κ. Τσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευση του G20 για αποφυγή των ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων. «Ανησυχώ για τον πληθωρισμό φέτος και φοβάμαι ότι οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά χρήματος με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως», είπε ο Κινέζος υπουργός.
- Ο  ΟΟΣΑ,  προβλέπει σταδιακή αύξηση και πάλι των τιμών πετρελαίου, καθοδηγούμενη από τη μεγάλη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάκαμψη. Παρότι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) βλέπει τη μέση τιμή γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2020, οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ προβλέπουν μία τιμή στα 190 δολάρια μέχρι το 2020, με την πιθανότητα να φθάσει ακόμη και τα 270 δολάρια το βαρέλι.
bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου