Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Wall Street Journal: Κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων

Wall Street Journal: Επιβίωσε η Κύπρος αλλά ακόμη υποφέρει | NewsΣτο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν οι μέχρι πρότινος «ασφαλείς» καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Η Wall Street Journal αποκαλύπτει, ότι βάσει μιας νέας οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ, έρχεται «κούρεμα» και στις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έμεναν στο απυρόβλητο.



Η συντάκτρια του άρθρου Gabriele Steinhauser σημειώνει ότι στο τελευταίο προσχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail-in), συγκαταλέγονται ως υποψήφιες για «κούρεμα» και οι -μέχρι σήμερα- εγγυημένες καταθέσεις, κάτω από 100.000 ευρώ, για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τους νέους κανόνες για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μίας τράπεζας. Στόχος είναι η επιπλέον προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων» τονίζει η Wall Street Journal και συνεχίζει:

«Προβλέπεται δε, κατηγοριοποίηση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Επιφυλάσσεται, δηλαδή, ευνοϊκότερη μεταχείριση στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις στη ‘σειρά προτίμησης’, καθώς θα κουρεύονται μόνο ύστερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομολογιούχους».


Πηγή: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου