Μεγάλο πλήγμα υπέστη χθες ο τραπεζικός κλάδος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά την αποκάλυψη των τεράστιων ζημιών, τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων, της JP Morgan Chase & Co. από εσφαλμένες συναλλαγές σε πιστωτικά παράγωγα με σκοπό την αντιστάθμιση κινδύνου.
Η είδηση αυτή από τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς ενεργητικού πυροδότησε έντονες ανησυχίες για επιβολή ακόμη πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αντίστοιχων ζημιών από τέτοιου είδους συναλλαγές και από άλλες τράπεζες.
Η μετοχή της JPMorgan βούλιαξε περίπου 8% από τη στιγμή που ο διευθύνων της σύμβουλος, Τζέιμι Ντάιμον αποκάλυψε τις παραπάνω ζημίες σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε μετά το προχθεσινό κλείσιμο της Wall Street, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.
Αναλυτές χαρακτήρισαν τις παραπάνω ζημίες "τεράστιο σοκ" για τον τραπεζικό κλάδο, σε μία περίοδο που οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι του δείκτη S&P 500 παρουσιάζουν εφέτος τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 15%, με τα κέρδη του κλάδου να έχουν αυξηθεί 12% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Ωστόσο, η "σκιά" της JPMorgan απομακρύνθηκε γρήγορα από τα απρόσμενα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ με αναλυτές να αποδίδουν σε αυτά την εντυπωσιακή αντοχή της Wall Street στα αρνητικά νέα που πυροδοτούνται, κυρίως, από την Ευρωζώνη.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών στις αρχές Μαΐου, καθώς οι Αμερικανοί παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές στην αγορά απασχόλησης. Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης S&P 500 αναμενόταν μέχρι αργά χθες να παρουσιάσει απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, αν και κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά διμήνου που είχε "χτυπήσει" την Τετάρτη. Οι μετοχές τεχνολογίας βρήκαν στήριγμα στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις της εταιρείας Nvidia που εξειδικεύεται στις κάρτες γραφικών και της οποίας η μετοχή κατέγραψε κέρδη άνω του 7%.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καλύπτοντας τις αρχικές τους απώλειες στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τα οποία έβαλαν για λίγο στην άκρη τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% αφού όμως ενωρίτερα κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 1%, με τους επιμέρους δείκτες FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 0,6%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,9%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 0,1%. Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,8%, αφού όμως ενωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 3%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, με τους επενδυτές να μην έχουν πειστεί από τις νέες προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης να κλείσουν τις "τρύπες" στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Οι ανησυχίες αυτές σε συνδυασμό με τις ζημίες της JPMorgan οδήγησαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε απώλειες 0,8% στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 παρουσίασε σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 0,5%.
Oι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με το δείκτη MSCI Ασίας/Ειρηνικού να παρουσιάζει την χειρότερη εβδομάδα σε διάρκεια έξι μηνών με συνολικές απώλειες 4,4%, περιλαμβανομένης και της χθεσινής πτώσης 0,9%. Εκτός από τις μεγάλες ζημίες της JPMorgan, το κλίμα επηρέασαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα για τη βιομηχανική παραγωγή, που έδειξαν ότι αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο. Από τους επιμέρους δείκτες, ο Nikkei στο Τόκιο βούλιαξε κάτω από τις 9.000 μονάδες, υποχωρώντας χθες 0,6% και 4,5% σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης Composite στη Σαγκάη σημείωσε πτώση 0,6%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 1,3%, ενώ ο Kospi στη Ν.Κορέα 1,4%.
Εφη Τριήρη - etriiri@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου